Bakvragen-tips

Bakvragen & tips


Tips & tricks

Bewaren


Tips en tricks



Ik ben een beginner en wil graag een mooie taart maken, wat heb ik nodig?

Er zijn verschillende manieren en ingrediënten om een taart te maken en te decoreren met marsepein of rolfondant. Wij raden voor beginners de volgende artikelen aan:

FunCakes Mix voor Biscuit 1kg (hier kunnen 3 taarten van 25 cm rond van worden gemaakt) hiervoor heb je tevens 5 eieren en wat water nodig.
FunCakes Mix voor Botercrème 1 kg (hiermee maakt je de crème die tussen de taart komt, tevens smeer je over de taart een heel dun laagje zodat de fondant/marsepein blijft plakken). Deze mix maak je aan met water en roomboter. Een andere lekkere vulling is FunCakes Mix voor Banketbakkersroom of FunCakes Mix voor Enchanted Cream
- Voor een taart van 25 cm rond gebruik je ongeveer 500 gram marsepein of rolfondant.
Kijk voor meer ideeën en recepten op onze recepten pagina.

Onze benodigdhedentabel vind je hier.

Waarop kan ik mijn fondant het beste uitrollen?
Als je fondant gaat uitrollen kan je dit het beste doen door een klein laagje poedersuiker op je werkblad te strooien. Let op dat het niet meer dan een ‘waas’ mag zijn, anders wordt de fondant te droog.

Hoe gebruik ik kleurstoffen?
Het gebruiken van kleurstoffen is eigenlijk net als verven. De kleurstof zal zich mengen met de kleur van je beslag/icing/etc. Gebruik je bijvoorbeeld witte icing met zwarte kleurstof, dan zal dit grijs worden. Je hebt maar heel weinig kleurstof nodig. Soms is een puntje van een cocktailprikker al genoeg. Begin altijd met een klein beetje. Nog niet tevreden met de kleur? Bouw het op door iedere keer het beslag/mix een half uurtje te laten staan en er vervolgens weer een klein beetje aan toe te voegen.

Welke kleurstoffen kan ik gebruiken voor het kleuren van chocolade?
Voor het kleuren van chocolade is het belangrijk dat de kleurstof op oliebasis is en niet op waterbasis. Ga naar Ingrediënten – Kleurstoffen en klik op Chocolade en Candy Kleurstoffen. Hier vind je alle geschikte kleurstoffen voor het kleuren van chocolade en candy melts.

Hoe krijg ik mijn botercrème wit?
Doordat boter gelig is, is het erg lastig om je botercrème wit te krijgen. Wat wil helpen is om je boter minstens 10 minuten op de hoogste stand te laten draaien, dan zal de boter goed luchtig worden en witter van kleur. Eventueel zou je er nog witte kleurstof aan kunnen toevoegen.

Mijn botercrème is geschift, hoe kan ik dit verhelpen?
Botercrème kan gaan schiften wanneer de ingrediënten niet op dezelfde temperatuur zijn. Zorg er daarom altijd voor dat je de boter lang van te voren, liefst een nacht, buiten de koelkast legt.
Is je botercrème toch gaan schiften, dan kan je dit verhelpen door de kom met crème boven een kom met heet water te plaatsen. Zodra de randen gaan smelten kun je de botercrème weer opnieuw luchtig kloppen met de mixer.

Welke sprinkles kun je meebakken?
De FunCakes Mini Confetti Mix is geschikt om door je beslag te mengen en af te bakken. Ook de FunCakes Chocolade Chunks en Drops zijn bakvast.

Kun je de eetbare glitters aan een drankje toevoegen?
Je kunt wijn, champagne, prosecco, limonade en meer extra feestelijk maken door er eetbare glitters aan toe te voegen. Om het beste effect te krijgen kies je voor een kleur met een goud, zilver, brons of parelmoer effect. Eventueel kun je de uitleg vinden in een filmpje op ons YouTube kanaal.

Bewaren



Fondant/marsepein
Fondant en marsepein kun je, mits schoon afgesneden, luchtdicht bewaren in de voorraadkast. Je kan dan de houdbaarheidsdatum aanhouden die op de verpakking staat aangegeven. Bewaar het niet in de koelkast of vriezer.

Kleurstoffen
Na het openen van je kleurstof kan je deze gebruiken tot en met de houdbaarheidsdatum die op het artikel staat. Wel is het belangrijk dat het goed afgesloten is en schoon is gebruikt.

Smaaktstoffen
De smaakstoffen kun je, schoon gebruikt, goed afgesloten bewaren in de voorraadkast. Je kunt na openen de houdbaarheidsdatum dat op het artikel staat aanhouden.

Botercrème
Botercrème kun je invriezen wanneer het schoon is gebruikt en goed is afgesloten. Laat het voor gebruik ontdooien in de koelkast en klop nog even luchtig met de mixer.

Enchanted Cream
Enchanted Cream is invriezbaar. Laat het ontdooien in de koelkast en vervolgens buiten de koelkast op kamertemperatuur komen. Roer het voor gebruik nog even door met een garde.

Bavarois
Bavarois kun je ook invriezen. Laat het ontdooien in de koelkast. Het kan wel zo zijn dat het wat slapper wordt na het ontdooien.

Biscuit/cake/brownies/sloffenbodem/muffins/macaronschelp
Deze ‘kale’ baksels zijn allemaal geschikt om in te vriezen. Zorg ervoor dat het goed verpakt is zodat er geen vocht bij kan komen. Laat je baksel ontdooien in de koelkast. Bewaar het niet langer dan drie maanden in de vriezer.

Koekjesdeeg
Wanneer je koekjesdeeg over hebt of dit van te voren wilt maken, kan je er voor kiezen om dit in te vriezen. Zorg ervoor dat je het goed verpakt in huishoudfolie.

Gedecoreerde taart
Gedecoreerde taarten kun je goed invriezen als de vulling ook ingevroren kan worden. Verpak de taart goed als je deze invriest en doe er ook een plastic zak omheen. Laat de taart, zonder de plastic zak, ontdooien in de koelkast en laat deze vlak voor het aansnijden op kamertemperatuur komen. Als je de taart te snel ontdooit (direct op aanrecht) krijg je condensvorming waardoor de fondant of marsepein zal smelten. ‘Langzaam’ ontdooien in de koelkast verkleint het verschil in koud/warm waardoor ook de kans op condensvorming kleiner is. De ingevroren taart kun je drie maanden in de vriezer bewaren.

 

Ga naar het bewaarblog